Haber

Diyarbakır’da yargı çalışanlarından adliye önünde açıklama: ‘Adalet saraylardan gelmez’

DİYARBAKIR – Büro Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında, “Yargının bağımsızlığını ve yargı çalışanlarının haklarını istiyoruz” denildi. “Saraylardan adalet gelmiyor” pankartının açıldığı açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da takviye yaptı.

Sendika adına bildiriyi Sayın Sekreter Güneş Özel okudu. Özel, “Adalet talebinin her türlü talebin önüne geçtiği bir dönemde yargının bağımsızlığı ve yargı çalışanlarının sorunlarının analiz edilmesi için çabalıyoruz. Bir süreçten geçiyoruz. Mevcut yargı sistemi içerisinde dahi almadığı yargı kararlarını tanımayan siyasi iktidar, anayasal hakların kullanılmasını dahi keyfi olarak engellemeye çalışmaktadır.”

‘YARIŞMAYA SONRA DÜĞMELERLE GİRİYORLAR’

Açıklamada, KHK ile ihraç edilen kamu çalışanlarından tutuklu milletvekillerine, seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atanmasından seçimlerin şüpheli sonuçlarına kadar pek çok sorunun altı çizilirken, toplumun gündemindeki konulara da vurgu yapıldı. kadın cinayetlerinin artması ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı gibi:

“Kadın cinayetlerinin bu kadar arttığı bir dönemde Şenyaşar, İstanbul Sözleşmesi’nden imzayla çekilme ihtimaline, sosyal medyada örgütlenme ve adalet arayışına, eşinin öldürülmesine karşı Adalet Bakanlığı ile görüşme talebinde bulundu. Ailesinin yaşadığı hukuksuzluklara ve Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Cumartesi Halkına yönelik antidemokratik uygulamalara rağmen siyasi iktidarın yargı reformu iddiaları çözümden öteye gidemedi. Yargı çalışanlarının ve yargının sorunlarını çözüp, yargıyı siyasal iktidara bağımlı hale getirerek, anayasaya göre bağımsız olması gereken yargı yılının açılışını sarayda yaparak adeta kendi varlıklarını inkar ediyorlar. Yargı mensupları, bağımsızlıklarının simgesi olan düğmeleri açık cübbelerini iliklemek için yarışa giriyor.

ADLİ ÇALIŞANLARIN TALEPLERİ

Yargı çalışanlarının ekonomik, özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesine yönelik yıllardır yapılmayan çabaları eleştiren yargı çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi için çabaların sürdürüleceği belirtildi. Açıklama, taleplerin açıklanmasının ardından sona erdi. Yargı çalışanlarının talepleri şöyle:

– Ayrımcılık yapılmaksızın tüm yargı çalışanlarına fazla mesai ücreti ödenmeli ve fazla mesai ücretleri günün koşullarına göre ayarlanmalıdır.
– Kurum içi atamalar, yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla devam etmeli ve bu atamalar mülakata değil, liyakat esasına göre yapılmalıdır.
– Adli sınıf servisleri oluşturulmalı, unvanlar ve ekipler yeniden belirlenmelidir.
– Adalet Bakanlığı ve bağlı birimlerindeki personel sayısı iş yoğunluğuna göre artırılmalıdır!
– Adli Çalışanların da 2802’nci maddeden çıkarılarak diğer kamu çalışanları gibi 4483 sayılı Devlet Memurları Muhakemeleri Kanunu’na tabi olmaları sağlanmalıdır.
– Yeni yapılan adliyelerin şehir merkezlerine uzak olması nedeniyle tüm yargı çalışanlarına yol ücreti veya hizmet uygulaması sağlanmalı.
– Kaldırılan havuz paralarının ödenmesine adli çalışanlar lehine düzenlemeler yapılarak yeniden başlanmalıdır.
– Tüm yargı çalışanlarına ücretsiz, nitelikli 4 çeşit yemek verilmeli, kira yardımı yapılmalıdır.
– Mobbinge maruz kalan işçinin durumunun değerlendirilmesi ve mobbingin önlenmesi amacıyla komite oluşturulmalı, mobbing yöneticisine yaptırım uygulanması yönünde düzenlemeler yapılmalıdır.
– Nitelikli ve ücretsiz anaokulları açılmalıdır.
– Bilgi işlem ofislerinde görevlendirilen UYAP kullanıcılarının Bakanlık onayı ve durumları incelenmelidir.
– Adalet Komisyonlarının yapısı değiştirilerek, komitenin görev alanına giren en fazla üyeye sahip üç birliğin her birinden birer temsilcinin, komisyonun asil üyesi olmasını sağlayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu