Bakan Tekin’den ‘kayıt ücreti alınıyor’ iddiasına yanıt
Canlı yayında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Tekin, ‘kayıt ücreti alınıyor’ iddiasıyla ilgili ciddi bir itham olduğunu söyledi.
Bakan Tekin, okullarda kayıt ücreti alınıp alınmadığına yönelik soruya şu yanıtı verdi:
Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlayan Bakan Tekin, Diyarbakır’da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran’ın okulunda 11-12 kişilik bir heyetin öğrencilere destek vererek eğitim öğretimin başladığını açıkladı.
9 Eylül Pazartesi günü Narin’in okuluna 12 kişilik bir uzman heyetinin gönderildiğini belirten Tekin uzmanların, Narin’in arkadaşları, öğretmenleri ve diğer ebeveynlerle rehabilitasyon sürecini yürüttüğünü ifade etti.
‘Mülakatları revize edeceğiz dedik’
Mülakatlara ilgili soruya cevap veren Tekin, hakkı ihlal edilen kişilerin dava açabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanı olarak bir yıl önce ‘Okullarda çocuğu emanet ettiğim bir öğretmeni seçme inisiyatifim olmalı’ dedim. Mülakatları revize edeceğiz, dedik, süresi ve içeriğiyle ilgili değişiklik yaptık. Mülakatlarla ilgili her ortamda, ‘Kul hakkı yemeyecek adil biçimde deneme dersi anlatmak istiyoruz.’ dedik. KPSS’ye girmiş adaylardan üç katı adayı mülakata davet edeceğimizi deklare ettik. Aday, salona gittiği zaman gerçek kimliği belli değil. Ben şube müdürü olarak jüri üyesiyim diyelim, karşıma gelen kişinin adı, memleketi yok. Bir kod numarası tanımladık. Adayın da kendisini sınav yapacak 3 kişinin kim olduğundan haberi yok.”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarıyla ilgili olarak da mülakat sürecini tamamladıktan sonra mevzuat değişikliğini yönetmelikte yaptıklarını, yüzde 100 mülakat notuyla atama yapılırken bunu yüzde 50 olarak tanımladıklarını söyledi.
Bazı siyasetçi ve sendikaların bunu yargı konusu yaptığını hatırlatan Tekin, iptal olursa yüzde 100 mülakat ile atama gerçekleştireceklerini, Danıştay’ın kararı kendilerine ulaştığında açıklamada bulunacaklarını ifade etti.
‘Sivil toplum örgütüne bütçeden 1 kuruş para harcamayız’
Tekin, “Cemaatlerle protokol imzalandı” iddialarına yönelik, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu bu nedenle ancak tüzel kişilik hüviyetini kazanmış yapılarla protokol imzalayabileceklerini kaydetti.
Fransız okulları
Fransız okullarıyla ilgili duruşlarını açıkladıklarını aktaran Tekin, “Türkiye milli ve bağımsız devlet. İç hukukumuza uygun olarak eğitim yapan herkesin hakkını koruruz. Bu hukuka saygı göstermeyenlere karşı gereğini yaparız. Fransız yetkilileriyle konuştuk. Uluslararası sözleşmede ısrarcı olduğumuzu paylaştık. Onlar da 6 ay içinde hazırlayacaklarını söylediler. Bizim taleplerimize pozitif cevap verirlerse uluslararası süreci yürütürüz. Şu anda hukuki zemini olmayan okullar. Konunun müfredatla alakası yok. Şu an Türkiye’de 34 tane azınlık okulumuz var. Her türlü ihtiyaçlarını gidermek için çaba sarf ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Tekin, memuriyetten öğretmenliğe geçiş gibi bir çalışmalarının olmadığını dile getirdi.
Özel okullardaki eğitim ücretlerinin bu yıl itibarıyla stabil hale geldiğini aktaran Tekin, bu anlamda binden fazla okulda denetim yaptıklarını belirtti.