Yaşam

TDK, Yıllardır Tepki Gösteren Dört Cinsiyetçi Kelime Tanımını Sözlükten Çıkardı!

Türk Dil Kurumu (TDK), 20 Temmuz 2023 tarihinde Türkçe sözlüğünü güncellemiş ve bazı kelimelerin yazılışını değiştirmiştir. Ayrıca sözlükte ” Türkiye’den” diyerek sosyal medyadaki tartışmaların ardından bu kelimeyi ve tanımını sözlükten çıkardı.

Öte yandan sözlükte yapılan güncellemeler bunlarla da sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz yıllarda cinsiyetçi olmakla suçlanmıştı. Ayrıca çok fazla tepki alan dört tarifi de kaldırdı.

TDK’nın cinsiyetçi tariflerden kaldırdığı sözler ve tanımlar:

  • Özgür:Flört etmeye hazır, basitçe flört edebilen (bayan)
  • Kirli:Menstrüasyon (bayan)
  • Özgür:onurlu değil, sürtük (kadın)
  • Küçük iş:yoldan çıkmış kadın

Söz konusu tanımlar için son yıllarda Change.org’da imza kampanyaları başlatıldı. kaldırılması istendi.Bu dilekçeler ve sosyal medyadaki tepkiler sonucunda yapılan değerlendirmeler o kadar doğru göründü ki haklı bulundu ve TDK tarifleri Türkçe sözlükten kaldırdı.

TDK daha önce sert savunmayapmıştı:

7 Mayıs 2016 tarihli haberde TDK yetkililerinin tepkilere ilişkin savunmasına yer verildi. Habertürk’e açıklama yapan TDK yetkilileri (orijinal link için tıklayın) şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda sözlükte 117 bin kelime, 93 bin başlık var. Bu kadar çok kelimeyi tanımlamak kolay bir iş değildir. “Vay canına, sözlükte aşağılayıcı tanımlar var.” Bu tanımlar halk arasında var. TDK Türkçe sözlüğü hazırlarken masa başında oturup kelime tanımlamıyor.”

Özellikle “kirli” kelimesinin tanımı için şöyle denmiştir:

“TDK’nın bu anlamları yüklediği düşünülüyor. Bu kelime halk arasında veya herhangi bir yazar tarafından kullanılmıştır. Oradan aldık. Bu anlamda kullanıldığını söyledik ve oraya ekledik. ‘Kirli’ sözlükten kaldırılmayacak. Kelimenin başına ‘metafor’ kısaltması eklenecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu