Haber

AB, sığınmacıların kabulüne ilişkin yeni kurallar koyuyor

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Birliği (AB) üye devletleri, sığınmacı kabul politikalarındaki farklılıkları ortadan kaldırmak, sığınmacıların AB’ye güvenli ve yasal erişimini kolaylaştırmak ve sonrasında üye devletlerdeki koşullarını yumuşatmak için yeni kurallar üzerinde anlaştılar. sığınma başvuruları.

AP’den yapılan yazılı açıklamada, AP ile üye ülkeler arasında yürütülen müzakereler sonucunda sığınmacıların AB içinde yeniden yerleştirilmesi konusunda ilk kez bir çerçeve anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

Buna göre, AB ülkelerine iltica hakkı kazanan kişilerin yeniden yerleştirilmesine yönelik ortak prosedürler belirlendi.

Üye ülkeler arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni kurallar, risk altındaki kadınlara, kız çocuklarına, ülkelerine geri gönderilmek zorunda kalan kişilere, işkence veya şiddet mağdurlarına, refakatsiz çocuklara, sağlık sorunları ve engellilere öncelik verecek.

Gönüllülük, sığınmacıların üye devletlere yeniden yerleştirilmelerinin temeli olacak ve AB, makul bölge ve ülkeler için iki yılı aşan son tarihler için plan yapabilecek.

Açıklamada, savunmasız durumdaki sığınmacıların AB’ye güvenli erişimlerinin ve yasal statülerinin kolaylaştırılmasının amaçlandığı belirtildi.

Sığınmacıların koşullarını iyileştirmek için yeni kurallar

Öte yandan uluslararası koruma başvurusunda bulunanların kabul koşullarının iyileştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Buna göre bu kişilerin mevcut uygulamadaki 9 aylık süre yerine iltica başvurusundan sonraki en fazla 6 aylık süre içinde çalışmalarına izin verilecek. Bu süre içinde dil kurslarına, vatandaşlık eğitimi kurslarına veya mesleki eğitim kurslarına erişebilecekler.

Tüm refakatsiz küçük sığınmacılara en geç 15 gün içinde bir vasi atanacak ve okula gitmelerine izin verilecektir.

Metinlerin yürürlüğe girebilmesi için AP’nin Sivil Haklar Komitesi, Parlamento ve Meclis Genel Kurulu tarafından onaylanması ve Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu